Areał uprawy kukurydzy w Polsce rośnie z roku na roku – nasze zbiory stanowią ponad 10% całej produkcji w Unii Europejskiej! Rolnicy szczególnie upodobali sobie nasiona kukurydzy na ziarno, które odznaczają się wysokim potencjałem plonowania, wysoką odpornością na stres i choroby oraz tolerancją na wyleganie. Alternatywą dla ziarna jest kukurydza na kiszonkę, w której zbiera się całą roślinę, a następnie umieszcza w szczelnych silosach w celu konserwacji. Zobacz, jakie są różnice między tymi dwoma podejściami do uprawy kukurydzy.
Kukurydza na ziarno – wskazówki dotyczące uprawy
Odmiany kukurydzy na ziarno cechują się wysokim potencjałem plonowania. Nowoczesne krzyżówki zapewniają stabilne i satysfakcjonujące plony przez wiele lat – nawet w niekorzystnych warunkach klimatycznych. Istotną zaletą jest także bardzo wysoka odporność na zgorzel siewek, pleśń śniegową, fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła i korzeni oraz fuzariozę kłosów. Warto przy tym podkreślić, że kukurydza na ziarno odznacza się dużą tolerancją na wylegania, dzięki czemu łatwiej się omłaca i nie generuje dodatkowych strat przez strącanie kolb na ziemię.
Oczywiście, zyskowność upraw zależy przede wszystkim od parametrów nasion. Podstawowym kryterium jest wczesność odmiany określona za pomocą liczb FAO. Im większa, tym późniejsza odmiana, a co za tym idzie – dłuższy okres wegetacji. Jeżeli chodzi o rodzaj ziarniaków, wyróżnia się odmiany flint (na cele młynarskie lub do skarmiania bydła mlecznego) oraz dent (do produkcji skrobi lub alkoholu). W przypadku trudniejszych stanowisk, warto wziąć pod uwagę tolerancję na zmniejszoną obsadę – wysoka tolerancja zapobiega problemom z równymi wschodami.
Kukurydza na kiszonkę – wskazówki dotyczące uprawy
Kiszonka to jedna z najpowszechniejszych pasz objętościowych dla bydła mlecznego. Odpowiednio przygotowana dostarcza niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu hodowca może zaoszczędzić na paszach treściwych. Kiszonkę można przygotować ze wszystkich odmian kukurydzy (również na ziarno). Przed wyborem materiału siewnego warto zwrócić uwagę, czy dana odmiana wyda wysokie plony na konkretnej glebie.
Duże znaczenie w przypadku kukurydzy na kiszonkę ma strawność roślin. Aby uzyskać wysoki parametr, najlepiej zdecydować się na odmianę, w której moment dojrzewania ziaren następuje wtedy, gdy liście są zielone. Różne odmiany kukurydzy wydają plony w różnych okresach. Odmiany wczesne charakteryzują się niższym plonowaniem, co zmniejsza ryzyko, że ziarno nie osiągnie dojrzałości technologicznej w wyznaczonym czasie. Jeżeli w danym regionie okres wegetacji jest dłuższy, korzystniej wybrać odmiany późniejsze, które dają obfity plon. Należy jednak liczyć się z ryzykiem, że późniejsze zbiory mogą skutkować zawilgoceniem ziaren.
- Zewnętrzny materiał partnerski