Choroba a wzrost wagi: Co robić, gdy czujesz się źle?Utrzymywanie masy ciała w zalecanym zakresie pomaga zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych chorób i zaburzeń, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze i choroba wieńcowa. Śledzenie swojej wagi od czasu do czasu jest niezbędne do utrzymania zdrowej masy ciała. Jeśli cierpisz na chorobę lub jesteś pod wpływem stresu, Twój apetyt może się zmienić, co może prowadzić do nadmiernego przyrostu masy ciała. Leki lub niektóre inne warunki zdrowotne mogą również powodować przyrost masy ciała. W takich sytuacjach ważne jest, aby śledzić swoją nową zdrową wagę i w razie potrzeby podejmować działania w celu jej zmniejszenia. W tym artykule dowiesz się więcej o chorobie i przybieraniu na wadze, co robić, gdy czujesz się chory i jak utrzymać wagę w ponownej równowadze.

Jaka jest idealna waga?

Idealna waga to waga, która jest dla Ciebie odpowiednia w oparciu o Twój wzrost, wiek, płeć, budowę i skład ciała. Twoja idealna waga nie jest określana na podstawie Twojego BMI, ale raczej na podstawie bardziej złożonych obliczeń, które uwzględniają różne czynniki. Kiedy masz niedowagę, masz wskaźnik masy ciała (BMI) mniejszy niż 18,5 i jesteś uważany za osobę z niedowagą. Niedowaga może być oznaką choroby podstawowej, takiej jak zaburzenia odżywiania, przewlekła choroba lub problem z tarczycą.

  • Nadwaga lub otyłość może zwiększyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, zespół metaboliczny i niektóre rodzaje raka.
  • Idealna waga dla dorosłych jest określana za pomocą tabeli BMI. Aby określić swój wskaźnik BMI, najpierw znajdź swój wzrost w lewej kolumnie, a następnie przesuwaj się w poprzek, aż dojdziesz do swojej obecnej wagi.
  • Liczba na górze kolumny to Twój wskaźnik BMI. W tabeli podano również zalecany zakres wagi dla osób dorosłych.

Dlaczego przybieramy na wadze, gdy jesteśmy chorzy?

Kiedy chorujesz, Twój organizm traci energię i zaczyna zużywać zmagazynowane źródła energii, takie jak tłuszcz i węglowodany. Ta utrata energii często prowadzi do utraty wagi. Normalne jest, że podczas choroby traci się od 0,5 do 2 funtów tygodniowo. Możesz stracić więcej wagi, jeśli jesz bardzo mało, na przykład z powodu nudności lub wymiotów. Ważne jest, aby śledzić swoje postępy, aby nie stracić zbyt dużo wagi. W ciągu pierwszych kilku dni choroby organizm zużywa zgromadzoną energię, aby wzmocnić system odpornościowy. Kiedy idziesz do lekarza, twoja energia jest już wyczerpana, a ty możesz nawet czuć się zbyt zmęczony, aby jeść prawidłowo. Jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości składników odżywczych z pożywienia, Twój organizm zaczyna rozkładać tłuszcz na energię. Węglowodany w mięśniach są również rozkładane na energię. Jeśli jesteś chory przez kilka tygodni lub dłużej, twój organizm może zacząć rozkładać tkankę mięśniową na energię. Może to prowadzić do znacznej utraty wagi.